עמוד הבית > שאלות ותשובות

שאלות ותשובות

ריכזתי עבורכם מספר שאלות שמעסיקות את מבקרי האתר:

בעקבות הקורונה....

שאלה: יש לנו שני ילדים שפורקים כל עול עכשיו כשאנחנו בבית כל היום עקב הקורונה. מה עושים?


תשובה: חשוב קודם כל שאתם , ההורים, תהיו רגועים. יש סוגי הרפיות ומדיטציות לצורך זה. 
בנוסף, חשוב להיות מאורגן. לתכנן מראש סדר יום, בהתאם לגיל הילדים. שיגרה, סדר יום ידוע וגבולות ברורים עוזרים מאד לילדים והוריהם.
היו יצירתיים: תכננו פעילות משפחתית, עבודות יצירה והפעלה גופנית לילדים.

דיכאון בגלל הקורונה

שאלה: אני גרושה בת 52, נמצאת לבד בבית בבידוד בגלל הקורונה ונראה לי שאני נכנסת לדיכאון. יושבת כל היום מול הטלויזיה ואוכלת...

תשובה: 
הבדידות אכן קשה בכל הגילאים. תשדלי למצא פעילויות שונות, ולצפות בטלויזיה בתוכניות מסוימות שאת אוהבת. השתדלי לא לצפות בחדשות כל היום. פעם ביום - בערב, יספיק.
תעשי התעמלות שמתאימה לרמתך. יש ביו טיוב שפע תוכניות ואפליקציות בתחום.
האזיני למוסיקה שאת אוהבת.
זה הזמן לחזור לתחביבים שהיו לך בעבר ולא היה לך זמן להקדיש להם. עבודות יד למיניהם, לימוד או חיזוק שפה שרצית ללמוד או לשפר, סידור ארונות, ניירת - שתכננת לעשות מזה זמן... בישולים וכד'.
במישור החברתי היי פעילה. צלצלי לחברים, ילדים, בני משפחה קרובה ומורחבת. חדשי קשרים עם אנשים שהיית שמחה לחזור להיות בקשר. יש כיום מגוון אפשרויות לעשות שיחות וידאו - כשאת רואה את הצד השני והוא צופה בך.
וכמובן, לנסות להירגע, להשתמש בטכניקות מגוונות לשם כך.
בתחום האוכל - תעשי לך תוכנית אוכל יומית, ותכיני את הארוחות שתכננת לך למשך היום.
שתפי חברים, משפחה או איש מקצוע במצבך וקבלי מהם תמיכה וייעוץ.
ואחרון חביב, אך חשוב ומועיל: לצחוק. חפשי תוכניות הומוריסטיות שאת אוהבת, צפי והאזיני להם. לכי עם חיןך על פנייך, זה משפר את מצב הרוח.
נקווה שתקופה זו תחלוף במהירה ונחזור לשיגרה הברוכה.

בעיות התנהגות של ילד בן 5

שאלה: בננו בן ה-5 הוא ילד שובב. הגננת אומרת שהוא מרביץ, נושך, ומקלל את הילדים. הילדים לא מזמינים אותו לשחק איתם, וכשאנחנו מתקשרים להזמין חבר, תמיד יש להם סיבות למה הם לא יכולים לבוא. אנחנו מאד מוטרדים מכך. איך אפשר לעזור לו?

תשובה:
הגננת אכן נמצאת עם בנכם חצי יום לפחות, ולכן המידע שהיא מעבירה לכם לגבי בנכם הוא חשוב. צריכים לברר מדוע בנכם מתנהג כך. האם בבית הוא מתנהג בצורה דומה?
נסו לשוחח עמו ולנסות להבין מה קורה איתו. אתם יכולים לפנות להדרכת הורים כדי לקבל ייעוץ בנושא. במקרים רבים, גיל 5 הוא כבר גיל שאפשר לעבוד עם הילד עצמו, כמובן שהטיפול מותאם לגילו של הילד. בגילאים אלה הטיפול נעשה דרך משחק. המטרה היא להבין את הסיבות להתנהגות בלתי רצויה זו ולתת כלים לשנותה. פעמים רבות הדבר גם כרוך בעבודה על ביטחון עצמי והקניית כישורים חברתיים.


קשיים חברתיים לילד

שאלה: בני בן ה-13 יושב  בבית מול המחשב כל היום. אין לו חברים, וכעת, בחופש הגדול הוא מציק מאד לאחיו. (עלי לציין שתמיד היה לו קושי חברתי). מה עושים?

תשובה:
צריך לברר את הסיבות לקושי החברתי של בנך. אלה יכולות לכלול כמה רבדים: 
במישור האישי, בטחון עצמי נמוך משפיע כמובן על הפן החברתי. במקרים רבים לילדים בעלי לקויות למידה יש גם קושי חברתי. צריך לבדוק את כישוריו החברתיים (כישורים מולדים ונרכשים המאפשרים יצירת קשר בן אישי ויכולת להתערות בחברה). ישנם ילדים, כמו מבוגרים, שכישוריהם החברתיים מוגבלים וכתוצאה מכך הם נוטים לריב עם חבריהם, או לא מסוגלים ליצור קשר משמעותי. גם טראומה בעבר (למשל, הגננת או המורה השפילו אותו) יכולים להיות סיבה לדימוי עצמי נמוך שגורר קושי חברתי. לכן ברור יותר מעמיק עם ההורים ועם הילד (בהתאם לגילו) הוא חלק חשוב בטיפול.


אכילה ללא שליטה (הפרעות אכילה) אצל מתבגרים

שאלה: בתי (16), מאד מסוגרת ואינה משתפת אותי במה שקורה לה. שמתי לב שהיא לפעמים זוללת בלי חשבון למרות שמאד חשוב לה איך היא נראית. למרות שהיא נראית טוב, אני רואה שהיא לא מצליחה לשלוט על עצמה לפעמים, והיא זוללת מכל הבא ליד, במהירות רבה. שמעתי שיש להרבה נערות הפרעות אכילה. כיצד אוכל להבחין בכך אצל בתי? 

תשובה:
אכן, נערות רבות מפתחות הפרעות אכילה כבר מגיל צעיר. המדיה "תורמת" רבות לעניין בכך שכל הדוגמנים והדוגמניות בכל הפרסומות הם דקיקים, רזים ויפים והמסר המועבר ברור. רבות מהנערות אכן מסתירות את הסימפטומים הקשורים להפרעות אכילה: הקאות, נטילת חומרים משלשלים ועשיית ספורט בצורה מוגזמת לפעמים עד כדי התשה, (סמפטומים המופיעים בבולמיה). על ההורה לשים לב למצבי רוח משתנים, למשקל והקפים משתנים בתדירות גבוהה, ולהתעסקות מוגזמת בכל הקשור באוכל, כולל דילוג מכוון על ארוחות, או מחשבה שהיא שמנה למרות שהיא בעצם מאד רזה, (סמפטומים עיקריים באנורקסיה).

קשיים בזוגיות 
  

שאלה: בעלי הוא אבא טוב לילדים, איש משפחה, מפרנס טוב, אבל כאישה אני מרגישה שאני לא חשובה לו. הוא מבטל את דברי ולא מתחשב בדעותי. אני חשה שהזוגיות שלנו מתדרדרת אך הוא אינו רוצה ללכת לטיפול.

תשובה:
את אמנם חשה שמשהו לא בסדר בזוגיות שלכם וביחס של בעלך אליך. נכון שהדבר הרצוי היה ששניכם תלכו יחד לטיפול זוגי. אבל לפעמים אפשר לשפר את הזוגיות גם אם רק אחד מבני הזוג נמצא בטיפול. בעצם זה שאת תשני התנהגות, התייחסות, אופן דיבור וכו', עשוי הדבר לגרום לבעלך לשנות מעט מדרך התייחסותו אלייך. יכול להיות שבן זוגך יראה שדברים משתנים אצלך ואז יסכים גם הוא לבוא לטיפול.


התנהגות כפייתית

שאלה: בננו בן ה-8 שורך את נעליו 3 פעמים כל פעם. שורך ומתיר, כך 3 פעמים ורק אז ממשיך בעיסוקיו. הוא עושה זאת כל פעם כשהוא צריך לנעול נעליים, גם אם זה יותר מפעם ביום וגם אם הוא מאד ממהר. האם זאת התנהגות כפייתית?

 

תשובה: צריך אכן לבדוק אם ההתנהגות של בנך היא כפייתית. אם אינו יכול להפסיק לשרוך אחרי פעם אחת ונראה שזה "חזק" ממנו, זה בהחלט יכול לרמוז על כך. ברור מקצועי ומעמיק יכול בהחלט לאבחן זאת, ואם כך הדבר, לטפל בנושא, מה שיקל מאד על בנך, וישחרר אותו מהתנהגות אובססיבית וכפייתית.

התמודדות עם אובדן

שאלה: בעלי נפטר לפני כחמש שנים ומאז איני מסוגלת לישון ולהמצא בביתי. אני נודדת בין ילדי, מרגישה שאיני שמחה (גם אם אני נמצאת בארוע של מישהו מילדי או נכדי), ומרגישה שאין טעם בחיי. האם טיפול יכול לעזור?

תשובה:
איבדת את בעלך וזה אכן משבר ואובדן גדול. תקופת האבל אצל כל בן אדם היא אינדיבידואלית. יש אדם שזה לוקח לו כמה חודשים ויש כאלה שלוקח להם כמה שנים. יש מספר אפשרויות שיעזרו לך לצאת ממצבך: קיימות קבוצות תמיכה של אלמנים ואלמנות, או שיחות פרטניות שיתמכו בך ויעזרו לך צעד אחר צעד - לאבחן במדויק את מצבך ולצאת מהמשבר. כמובן שכל אלה ניתנים על ידי אנשי מקצוע המיומנים ומומחים בתחום. במקרה בו אובחן דיכאון קשה, יש גם אפשרות לקחת כדורים, הניתנים על ידי רופא משפחה או פסיכיאטר. בכל הקשור לכדורים, יש כיום בשוק כדורים, לא ממכרים, המשפיעים תוך זמן קצר וללא תופעות לוואי. במקרים אלה, השילוב בין שיחות וכדורים נמצא יעיל ביותר.

 

ביישנות וקושי ביצירת קשר עם המין השני

שאלה: אני בן 32, רווק (נראה טוב), אקדמאי, מסודר. ביישן שקט וסגור והביטחון העצמי שלי נמוך. הבעיה היא שקשה לי ליצור קשר עם בחורות. קשה לי "להתחיל" עם בחורה, וגם אם נותנים לי מספר טלפון קשה לי מאד להתקשר אליה, ואם אני כבר מתקשר, אני לא מגיע ברוב המקרים לקביעת פגישה. במקרים של מפגש עם בחורה, אני שותק הרבה ואיני יודע כיצד לפתח שיחה. האם שיחות יוכלו לעזור לי?

תשובה:
אכן משתמע מדבריך שהביטחון העצמי שלך נמוך וזה גם קשור לעצם היותך ביישן ושקט. שיחות יוכלו לעזר לך להעלות את בטחונך העצמי.
השיטה הקוגניטיבית- התנהגותית היא קיצרת מועד, ונותנת כלים מעשיים למטופל לשנות את ההתנהגות הבלתי רצויה. זוהי שיטה ממוקדת מטרה שעוזרת מאד במקרים כאלה.

כיצד לבשר לילדינו שאנו מתגרשים?

שאלה: בעלי ואני עומדים להתגרש, יש לנו ילד בן 4 וילדה בת 12. איך להודיע להם על כוותנו להתגרש?

תשובה:
חשוב ביותר להכין את הילדים ולספר להם ישירות (מבלי שישמעו על כך מהגננת, השכנה או החברה). במקרה הנ"ל מכיוון שטווח הגילאים גדול, רצוי לדבר עם כל ילד בנפרד ולהסביר לו את הנושא בהתאם לגילו ולהבנתו.בהרבה מקרים שמספרים להם על הרצון להתגרש, הילדים מרגישים שהם העילה לגירושין.במקרים כאלה צריך לחזק אותם מאד ולנסות להסביר לילדים  שאמא ואבא החליטו להתגרש כיוון שלא הסתדרו ביחד, ושהם תמיד יאהבו את ילדיהם גם אם יגורו בנפרד. אסור בשום פנים ואופן לערב את הילדים בתהליך הגירושין ולגרום להם "לקחת צד" או להסיט אותם כנגד הורה זה או אחר. הנזק שיכול להיגרם לילדים במקרים כאלה עלול להיות גדול. בהדרכת הורים נכונה אפשר לתת להורים ובמקרים יותר קשים גם לילדים כלים מעשיים כדי להתמודד עם המשבר של פרוק התא המשפחתי.


ייעוץ וטיפול פסיכולוגי, כפר סבא, רעננה, הוד השרון, אזור השרון,
רמת אביב, תל אביב.

קליניקה:

הגליל 2 ב', כפר סבא   חיים לבנון 59, רמת אביב, תל אביב 

09-7677451            054-4242540


dorit.ronen1@gmail.com




                      

  חרדות ודיכאון מהקורונה  
  טיפים והדרכת הורים בימי הקורונה  
  טיפול בחרדות  
  דיכאון  
  ביטחון/דימוי עצמי נמוך  
  אובססיביות וכפייתיות (OCD)  
  שינויים לאורח חיים בריא  
  לקויות למידה  
  גירושין  
  ילדי גירושין  
  הדרכת הורים  
  מן העיתונות
  מן הטלויזיה

פותח ע"י סופטמדיה בניית אתרים